Sizin En Hayırlınız Kur'ân-ı
Öğrenen ve Öğreteninizdir. (Hadis)
Kur'an-ı Kerim

Kur'an'ı kendi metninden mi yoksa mealden mi okumalı?

Kur'an'ı kendi metninden mi yoksa mealden mi okumalı?, kuran meali okunmalı mı, kuran meali okumak doğrumu, kuran meali okuma hükmü nedir

Kur'an'ı mealini okumak, içinde neler yazdığını bilmek açısından bakıldığında yapılması önemli olan bir şeydir. Mealden okumadan Kur'an'ın içinde ne yazdığını bilmek Arapça bilmeyen için mümkün değildir. 

Şimdi devam etmeden bir kaç önemli meseleden bahsetmek gerekir. Burası çok önemli.
Madde 1, meal sadece okuyup ne yazdığını bilmek için okunmalı (sevap kazanma maksadı da olabilir), okuyup anlam çıkarma, yorum yapma, anladığımıza göre hüküm verme maksadıyla okunmamalıdır.

Madde 2, her meali okuyabiliriz her meal doğru çevrilmiştir denilemez. Her meal anlam bakımından birbirinden farklıdır. Çünkü bir meal, çevirenin o ayetten kendi anladığını yazmasıyla oluşmaktadır. Ama çok açık anlaşılan ayetlerde vardır. Meallere kesinlikle Kur'an gözü ile bakılmamalıdır.

Madde 3, meal okuyarak dini hükümler öğrenilemez her şey Kur'an da açık olarak anlatılmamıştır. Okuduğunuz sadece insan nazarında çevrilmiş bir yazıdır. Bu bakış açısı akıldan çıkarılmamalı ve dini bilgiler ilmihal kitaplarından öğrenilmelidir.

Madde 4, bazı mealciler en doğru meal bizim mealimiz diyebilirler yada en çağdaş anlaşılabilir meal bu diyebilirler. Bunlar kendilerine göre doğrudur. Bizlere göre yanlış olabilir (yanlıştır demiyorum). En büyük alimler bile bazı ayetleri farklı yorumlamışlardır. Neyin en doğru olduğunu yalnızca Allah bilir. Kesinlikle mealden din öğrenilmemelidir.

Madde 5, Mealden okuyun dediğimizde sadece mealden okuyun Arapça olarak okumak gerekli değil anlamı çıkmasın. Namazlarda kesinlikle Arapça okunmalıdır. (zaten konumuz bu değil.) 

Son olarak, asıl değindiğimiz şey Arapça orjinal hattan okumanın yanında mealden de okumak gerekir mevzusu. "Bu değildir ki Türkçe harflerle okumak gerçek anlamda Kur'an okumaya eşdeğerdir" bu mana da çıkarılmasın.

Kur'an'ı Arapça orjinal hattan okumak yada ezberlemek şarttır. Ama herkes Arapça okuyabilmeli diye bir şart yoktur. Her müslüman zaten belli başlı sure ve ayetleri ezbere bilmektedirler. 

Mealini okumakta bir sevaba eşdeğerdir. Okurken Kur'an'la meşgul olacağınızdan yine ibadet etmiş sayılırsınız. İbadet etmek sadece namaz ve oruç tutmak değildir. Allah'ın adını anma, dua etme, şahadet getirmede bir ibadettir. Başkasına yardım etme, iyilik yapmak vs. gibi günlük işler bile ibadet sayılmaktadır. Siz kendiniz düşünün okuyarak Kur'an ile ilgili bir iş yapıyorsunuz onu bir nevi okuyorsunuz bunun sevabı olmaz mı.

Başlıkta belirttiğimiz gibi Arapça hat mı yoksa meal mi sorusuna gelince böyle bir seçenek tabikide mümkün değil. Az da olsa Arapça olarak ezber yapmak mecburidir ibadetlere yetecek kadar olsa bile. Burdaki asıl şey sadece Arapça olarak ezber değil ona ek olarak mealde okumaktır. 

Okumanın Kur'an da olsa normal bir kitapta olsa insana bir artısının olacağı kesindir. Meal okuyarak hem okuma anlamında kendinize bir artı katın ve yanında İnşallah bir sevapta kazanmış olun. Ama yukarıda sayılan maddeleri akıldan çıkarmadan okumak gerekir.

Ayetel Kürsi Dinle

Yasin Suresi

Arapça, Türkçe ve meal şeklinde hazırladığımız Ayetel Kürsi videomuz ve yine Arapça, Türkçe ve meal şeklinde hazırladığımız Yasin Suresi videolarımızı Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bu sayfayı paylaşarak bize destek olur musunuz?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

İlginizi çekebilir


Hakkında

© 2008 - 2022 Ferdi Korkmaz (eski adıyla kuransitesi.com) kişisel blog sitesidir. Tüm Hakları Saklıdır.